Hunger games

22. 3. 2012

(2012)

Oficiální text distributora: V troskách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji. Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou. Poslušnost si udržuje kláním Hunger games – zvrácenou televizní reality show, ve které každoročně jedna dívka a jeden chlapec z každého kraje nedobrovolně bojují o život. Šestnáctiletá Katniss chce zachránit svou sestru, která byla vylosována a nabídne svou účast dobrovolně. Do hry o přežití se přidávají i lidskost a láska… Dokáže přežít v divočině, když se všichni snaží o to, aby nespatřila další úsvit?

Dobrá. Myslím, že potřebuju chvilku abych to rozdýchala. Původně jsem na film nechtěla jít. Obvykle, když se mi líbí nějaká kniha a oni jí zfilmujou, zkazí mi celý zážitek z ní. To samé jsem čekala u Hunger games. Čekala jsem obrovské zklamání a celý film pronádavaný, protože "takhle to přece v knížce nebylo". A možná i proto jsem teď tak vyvedená z míry. Oni to totiž dokázali. Ten úžasný tým filmařů, kteří na Hunger games pracoval, dokázal převést knížku na plátno, aniž by jí ublížil. A navíc vyprodukoval naprosto skvělý film, aniž by ho zkazil přílišnou fixací na předlohu. No prostě. Nemám slov.
O co ve filmu jde nemusím vysvětlovat. Začínáme přesně jako v knize, dnem Sklizně. Katniss jde lovit, potom jde s rodinou na Sklizeň a potom se to celé podělá. Tedy pro Katniss. Dobrovolně se přihlásí za svou sestru a je poslána vlakem do Kapitolu. Potom výcvik, aréna a velké finále. Vyhlášení vítězů, cesta domů. Konec. Nevynechali jedinou důležitou věc. A nevynechali ani spoustu těch nedůležitých. Co změnili je, jak se Katniss dostala k špendlíku s reprodrozdem, ale to se dá odpustit. A potom velká změna byla podoba mutů ve finálovém souboji. Ale ti by se asi těžko napodobovali, takže to také odpouštím. Jinak to prostě vystihli. Téměř všechny hlavní postavy odpovídaly mým představám. Tedy kromě Haymitche a prezidenta Snowa. Obzvlášť ten mě zklamal, protože jsem čekala nějakého úlisného hada a dostala jsem dědečka z pohádky, ale dobrá. Nic nemůže být dokonalé. 
Jinak dost mě překvapil způsob, jakým byl film natočený. Spousta scén, hlavně těch akčních byla točena jako by jste skutečně stáli hned vedle Katniss nebo byli přímo jí, a sledovali dění kolem. Těkali pohledem z jedné věci na druhou. Ze začátku se mi z toho dělalo i trochu mdlo, ale pak jsem si zvykla. Tímto způsobem vás vážně vtáhnou do děje a nemáte šanci se vyprostit, dokud nezačne hrát závěrečná píseň a vy neuvidíte titulky. Budete spolu s Katniss vyděšení, nervózní i nešťastní. Koho nerozbrečí scéna se smrtí Routy, nemůže mít srdce. No prostě. Wow. Tohle "slovo" často nepoužívám, ale tady nemůžu jinak. 


 Také se mi líbilo, jak zvládli všechny ty věci, které si postavy v knize myslí, dostat do filmu, aniž by museli všichni trpět samomluvou. Spoustu věcí nám vysvětlí moderátor, nebo tu a tam samostatná scéna ze stanoviště tvůrců her. Tady jednoduše nemůžu jinak, musím dát plných *****. I když vážně doporučuju nejdřív knihu, potom film. Ne, že by na tom až tak záleželo. Jen si myslím, že kdybych nečetla knihu, trochu by mě zmátlo Katnissino rozvzpomínání na to, jak jí dal Peeta chleba. Později ve filmu je to vysvětleno, takže to ničemu neublíží, ale první dva záblesky na chvíli zmátly i mě. Tak, a teď šupem do kina. Tohle si nemůžete nechat ujít!

5 komentářů:

Jillian řekl(a)...

Juchuu! Takže se líbilo?:) Bezvadný, chystám se o víkendu. Těším se:)

Vexa řekl(a)...

Dnes jsem na Hunger Games v kině byla a nemůžu jinak, než souhlasit s každou větou z tvého článku, vážně se jim film povedl. :)

Ohana řekl(a)...

To jsem ráda :) už jsem slyšela i od lidí, kteří knihu četli negativní reakce na film..ale mě se vážně líbil..asi za to mohlo taky to, že jsem čekala zklamání :)

Myanmar řekl(a)...

Šla jsem do kina a očekávala katastrofu - odešla jsem nadšená. Hunger Games je podle mého jedna z nejzdařilejších filmových adaptací knih vůbec :) A vážně moc se mi líbil herecký výkon Jennifer Lawrence - Katniss zahrála skvěle .)

Ohana řekl(a)...

No Jennifer by si zasloužila Oscara za nejlepší vžití se do postavy. Ta pro roli Katniss musela být přímo zrozená.

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)