Bylo nebylo #20

1. 4. 2012

Tak, a zatímco všichni hopkají, já napíšu další příspěvek do své rubriky Bylo nebylo. Tentokrát jubilejní 20. :) Jedná se o knihu, kterou čtu pro Knihy, ke kterým se vracím, na článek do této rubriky se můžete těšit už ve středu! (Tedy jestli to stihnu, nějak nemám čas číst poslední dobou.) Takže o co se jedná?

Kate Mosse - Labyrint

Anotace: Osm set let dělí od sebe hrdinky románu Labyrint, Alaïs a Alici, a přece se jejich osudy netušeně prolnuly. Obě jsou těsně spjaté s jeskyní Labyrintu, který symbolizuje pradávné hledání skutečného Grálu…
S Alaïs čtenář prožívá křižáckou výpravu ve 13. století, kterou vede křesťanský papež proti křesťanům v dnešní jižní Francii, tehdejší Okcitánii, jež byla domovem svobodných knížectví; a to za vydatné pomoci severofrancouzských baronů, jimž se pod rouškou víry nabízí příležitost se dosud nezávislých území zmocnit.
Alice vstupuje do hry v 21. století – zdánlivě náhodou činí osudový objev; v očích novodobých dědičných nepřátel katarů, jak byli hanlivě nazýváni okcitánští „kacíři“, jí hrozí podobný osud jako Alaïs.
Kate Mosse, autorka Labyrintu, se od dnes módních autorů historicko-dobrodružných žánrů odlišila tím, že prostudovala stohy odborné literatury, takže sama válka proti katarům je pro čtenáře nejen napínavým dobrodružstvím, ale i studnou informací. 

První věty: Po bledé spodní straně paže stéká jediný pramínek krve, červený šev na bílém rukávu. Alice si zprvu myslí, že je to jenom moucha a nevšímá si toho. Hmyz je na vykopávkách rizikem povolání a z nějakých důvodů je much na hoře, kde pracuje, více než na hlavním nalezišti o kus níž.

Tak tady to je. Moc hezká knížka. Už ta první věta. No prostě..

0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)