Stranger Than Fiction

5. 4. 2012

(2006)

Oficiální text distributora: „Toto je příběh muže jménem Harold Crick… a jeho hodinek. Harold Crick je muž nekonečných čísel, neustálých kalkulací a pozoruhodně mála slov. A jeho hodinky neřeknou o mnoho víc.“
Po deseti letech usilovné práce je spisovatelka Karen Eiffel téměř na konci své poslední a možná nejlepší knihy. Jejím jediným úkolem zůstává vymyslet, jak zabít svoji hlavní postavu, Harolda Cricka. Karen však nemá ani tušení, že Harold Crick z nevysvětlitelných důvodů žije ve skutečném světě… a najednou slyší její slova. Fikce a realita se střetnou, když zmatený Harold slyší, co si ona myslí, a zjistí, že musí najít způsob, jak změnit její (a svůj) konec. Horší už to nebude je neotřelou komedií o tom, jak vzít svůj dosavadní život do rukou a učinit z něj takový, jaký ho chcete mít.

Jednou ráno Harold během své každodenní rutiny,  zaslechne hlas. Ve své hlavě. A ten hlas popisuje to, co zrovna dělá. Jedná se o ženský hlas s britským přízvukem a mnohem lepší slovní zasobou, než jakou má Harold. Ten si samozřejmě myslí, že ho někdo sleduje (nejdřív totiž neví, že hlas slyší jen on). Dokud hlas nezačne popisovat podrobnosti, o kterých ví jenom on. Jako třeba že zvuk papírových desek třících se o jiné desky mu připomíná zvuk vln na pláži. Potom tedy dojde k závěru, že se zbláznil. Samozřejmé. Psycholožka mu poradí návštěvu znalce literatury, protože to vyprávění skutečně vyznívá, jako by někdo psal knihu. A tak se setká s profesorem Hilbertem a spolu s ním se pokouší zjistit, o jakou knihu by mohlo jít. Hlas mu totiž prozradil, že brzy zemře, a Harold to musí zastavit. Poprvé v životě nechce zemřít - právě přeci potkal ženu svých snů (o kterých ani netušil, že má).
Podaří se mu najít svou spisovatelku a včas ji zastavit? A povede se mu jí přesvědčit, aby jeho postavu nezabíjela a změnila závěr knihy? Uvidíte sami.
Úžasně originální námět. A přitom tak jednoduchý. Postava z knihy, která skutečně žije. Koho by to napadlo? Navíc skvělé a naprosto přesné obsazení. Prostě lahůdka po všech směrech. Já tomuhle filmu uděluji ***** a navíc je zařazen do mé stále filmotéky. A to už je čest. :)

0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)