Glee

13. 4. 2012

(2009)

Oficiální text distributora: Mladý učitel španělštiny Will Schuester působí na McKinleyho škole v Ohiu, kde jako student zažil období největší slávy tamního sboru. Tehdy patřili sboristé mezi nejpopulárnější žáky, protože byli opravdu dobří zpěváci a tanečníci. Jenže současný klub je absolutní propadák. Chybí lidé a schopný sbormistr. Schuester se klubu ujme a čeká ho nelehká cesta. Musí získat kvalitní členy, kteří se zároveň musejí smířit s tím, že podle názoru většiny dětí ve škole jsou sboristé vrcholně trapní. Štěstí se na něj usměje v okamžiku, kdy při konkurzu objeví výjimečně talentovanou studentku Rachel. Ani ostatní adepti na tom s hudebním nadáním nejsou špatně – zženštilý Kurt dokáže vyzpívat neuvěřitelné výšky, korpulentní Mercedes dokonale ovládá svůj hlas, vozíčkář Artie skvěle hraje na kytaru a koktající Tina přestává při zpěvu zadrhávat. Na škole to ale nikdo z nich nemá snadné, téměř bez výjimky jsou terči šikany. Házejí je do popelnice, zavírají do kadibudek, polévají ledovou tříští apod. Není tudíž divu, že se nikdo další do sboru nehrne. Až díky lsti dokáže sbormistr Schuester přilákat kapitána fotbalového mužstva, který má přirozený, ale poněkud neotesaný talent. První záblesk šance na úspěch nedá spát trenérce roztleskávaček Sue, která je zvyklá, že její kroužek je na škole ten jediný důležitý. Rozbíhá proto ďábelský plán na zničení klubu v samotném zárodku...

Tenhle seriál je... Já vlastně ani nevím, co si o něm mám myslet. Nápad je to geniální. Seriál plný zpěvu, který téměř připomíná muzikál. I obsazení se povedlo. Všichni jsou sympatičtí (nebo nesympatičtí, pokud hrají zloducha), prostě každý se pro svou roli hodí. Ale. Příběh. První série je skvělá. Těžko jsem se odtrhla, a donutila se přestat pouštět jeden díl za druhým. Spousta různých příběhových linií, Sue dává sboru zabrat, Will mezi Emou a svou ženou, která navíc předstírá těhotenství, Quinn je těhotná a lže o otci dítěte, do toho šílená Rachel, která je schopná jít přes mrtvoly, aby dosáhla toho co chce. Prostě skvělé. Člověk se ani na minutu nenudí. Potom ale přijde druhá série. Kvalita písní upadá a příběh taky. Nepříjemně brzy dochází k recyklaci postav - promíchání každého s každým v párech, jen aby nemuseli tvůrci přivést nové postavy a přesto mohli míchat s dějem. Jenomže když dají dohromady lidi, o kterých bylo v první sérii jasně ustanoveno, že by nikdy nebyli spolu, zavání to trochu zoufalstvím a divákům (nebo alespoň mě) se to nebude líbit.
Takováhle recyklace se dřív nebo později stane snad v každém seriálu, ale obvykle to u podobně dobrých seriálů bývá až později a rozhodně ne v takovém měřítku. Navíc obvykle se to snaží tvůrci alespoň nějak zdůvodnit a omluvit. Tady se to ale míchá naprosto náhodně. Prostě hrůza. Teď jen čekám, jestli se kvalita zase nezvedne s koncem třetí série, ale silně o tom pochybuji. Když už od zhruba poloviny druhé série ani Sue není co bývala, a Rachel tak nějak zmlkla, myslím, že se celé Glee řítí do záhuby způsobené čistou nudou. Za první sérii *****, za druhou by to byly velice chabé ***, takže průměr zatím ****. Ale vážně doufám, že se to ještě vybere, abych nemusela jít s hodnocením ještě níž.

0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)