The Matrix

12. 4. 2012

(1999)

Popis z CSFD: Život mladého počítačového experta s perspektívnou budúcnosťou, a zároveň obávaného hackera s prezývkou Neo, Thomasa Andersona, sa radikálne zmení vo chvíli, keď ho po niekoľných nočných morách kontaktuje záhadná Trinity. Ponúkne mu odpovede na otázky, ktoré ho už dlhší čas sužujú, no hlavne odpoveď, ktorá ho zaujíma asi najviac od chvíle, keď dostal záhadný e-mail: Čo je to Matrix? Rozhodne sa uveriť jej, a po poslednej možnosti voľby, ktorú mu ponúkne Morpheus, sa prebúdza v skutočnom svete. S hrôzou zisťuje, že život, ktorý doteraz žil, bol len ilúzia. Že zďaleka nie je rok 1999, a že Matrix je obrovský software, na ktorý sú všetci ľudia napojený, a žijú si v ňom svoj vlastný "život" tak, ako doteraz žil aj on. V skutočnosti sú umiestnení v obrovskej elektrárni, ktorá týmto spôsobom prináša úžitok novodobým pánom sveta - strojom. A zisťuje aj to, že on je jediný, kto môže ľudstvo spod nadvlády strojov zachrániť. On je Vyvolený. Teda aspoň podľa proroctva. A tak nemá na výber - musí sa pridať k skupine rebelov, ktorý tejto vojne zasvätili celé svoje životy. Boj o budúcnosť sa môže začať...

Pro tenhle film a vlastně celou trilogii nemám nic, než chválu a samá superlativa. Matrix je totiž úžasný, skvělý, geniální a prostě po všech stránkách nejlepší. Na svou dobu měl ty nejlepší dechberoucí triky a člověka prostě okamžitě ohromil. Navíc vás donutil uvažovat, jestli to náhodou není možné. Co když všichni jsme někde v kádinkách, napojení na přístroje a celý náš život nám jen promítají do hlavy? Právě na tomhle filmu jsem se naučila, že je nelepší sedat si v kině co možná nejvíc dopředu, protože potom, když se na vás začnou valit první zelená písmena a vy vidíte zpomalené záběry kulek a tu úžasnou vlnu na skle, které hned vzápětí vybuchne do milionů střepů, nepotřebujete ani 3D technologii ani žádné podobné vychytávky a jste okamžitě přímo v ději.
Když si člověk pomyslí, že původně byl Matrix myšlený pouze jako film, na kterém by se vyřádili trikaři se vším co dokážou a příběh měl být v pozadí, jenom si říká, jak je dobře, že jim došlo, jak skvělý příběh vymysleli a v dalších dílech ho tolik  neschovávají za spousty triků.
Tohle prostě není jen film. Je to kult. Je to věc, která se okamžitě promýtla do kultury, hlášek i myšlení lidí. A rozhodně má právo na výsadní postavení v mé filmotéce. *****. Kdybych mohla, dostal by těch hvězdiček aspoň 20, ale to bohužel nejde. Dál už se vykecávat nebudu. Matrix každý zná a kdo ho nezná, ten je pro mě mrtvý muž (či žena). Matrix je prostě dokonalý, od obsazení, scénáře, hudby, kamery až po ty všudypřítomné triky. Líbí se mi na něm prostě všechno a nikdo mi to nevymluví. A jenom pro připomenutí, tady máte trailer:


0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)