The Man from Earth

7. 4. 2012

(2007)

Oficiální text distributora: Poté, co se uznávaný vysokoškolský profesor historie John Oldman rozhodne k nečekané rezignaci na svůj post, schyluje se k rozlučkovému večírku na odlehlé chatě na samotě. Právě na této party chce také profesor svým nejbližším přátelům vysvětlit příčiny zkratkovitého počínání. Jak se ale záhy ukáže, odůvodnění není zdaleka tak prozaické, a už vůbec ne snadno stravitelné. Oldmanova slova všechny zaskočí. Profesor totiž tvrdí, že hlavním důvodem jeho odchodu je nesmrtelnost. Prý je na světě již čtrnáct tisíc let a každých deset roků musí měnit své působiště, aby jej nevypátrali nesprávní lidé. Nikdo mu pochopitelně nevěří, a tak brzy začne intelektuální, emocemi nabitá historiografická přestřelka vedená ve snaze prokázat profesorovu lež. Jenže trhliny nepřicházejí. A všechny dosavadní jistoty se začínají pomalu hroutit.

Úžasný film. Kdo by si pomyslel, že film, odehrávající se v jediné místnosti (vyjímečně před tou místností) a se všehovšudy osmi postavami dokáže člověka naprosto přikovat k obrazovce a nepustit až do posledního okamžiku. V celém filmu se, až na několik vyhrocených situací, v podstatě nic neděje. Skutečně. Tihle lidé si hodinu a půl jen povídají. Jedná se o profesory z různých oborů. Je tu antropolog, archeolog, biolog, dokonce i psycholog. Každý se na příběh, který jim John vypráví, dívá ze svého úhlu pohledu. A žádný nedokáže najít jedinou trhlinu. Je to možné? Může být Johnovi 14000 let? A pokud ano, jaké to má důsledky pro každého z nich? Pro lidstvo obecně? Nebo je John pouze šílenec? Jedná se snad o vtip?
Párkrát se zasmějete, ale jinak budete napjatě sedět, ani nedutat a čekat, co se z nepravděpodobného příběhu vyklube. Slibuju. Tedy samozřejmě tenhle film není pro každého. Spoustu lidí určitě nebude bavit takhle dlouhá diskuze o historii a o náboženských a filosofických otázkách. Mě ale naprosto dostal. Samotný vývoj situace je fascinující sledovat. Zpočátku si všichni myslí, že se jedná o vtip, postupně ho ale začnou brát vážně. Někteří si myslí, že zešílel, někteří stále odmítají uvěřit, ale někteří se začnou přiklánět k možnosti, že John skutečně říká pravdu. A říká? Neprozradím. Ale za to vřele doporučuji zjistit to na vlastní pěst. ***** a zase jednou nový film do mé filmotéky oblíbených filmů, které rozhodně musím vidět někdy znovu.

0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)