White collar

3. 4. 2012

(2009)

Oficiální popis distributora: Neal Caffrey, odsouzený za padělání dluhopisů, uteče v převlečení za dozorce z vězení pouhé tři měsíce před vypršením trestu. Policie kontaktuje agenta FBI Petera Burkeho, který Neala již jednou dopadl. Burke s týmem FBI jsou zaměstnáni případem unikajícího podvodníka zvaného Holanďan. Právě otevírají sejf, jenž může ukrývat důkazy proti němu, Holanďan však do sejfu nastražil výbušninu, která při otevření vybuchne...

Z popisu seriálu se nedozvíte mnoho. Základem je vlastně podobný příběh jako ve filmu Chyť mě, když to dokážeš. Prakticky geniální nedopadnutelný podvodník, padělatel a zloděj a k němu agent, který ho jediný dokáže chytit. Aby Neal nemusel do vězení, dohodne se s tímhle agentem, že bude pracovat pro FBI, dokud si dobu trestu (4 roky) neodpracuje. Je tedy zaměstnán jako konzultant, dostane na kotník sledovací zařízení, ze kterého se ani Neal nedokáže dostat a mimo službu rozsah 2 míle od domu, ve kterém bydlí. 
Jeho práce pro FBI ovšem není standartní. Většinou si řeší situace po svém, dost často různými podvody, okecávkami a občas i padělky. Při tom všem ještě dokáže být šarmantní a navíc pátrat po své přítelkyni, kvůli které to vlastně celé začalo. Dějová linie propojující celou první sérii je totiž zmizení Kate a Nealovo pátrání po ní. Právě kvůli ní také na začátku utekl z vězení. Bohužel jsem zatím víc jak první sérii neviděla, protože zaboha nemůžu druhou ani třetí sehnat. Snad se mi poštěstí někdy v budoucnu.
A můj názor? *****. Možná si to nezaslouží, ale mě se podobné seriály líbí a tady měli navíc tvůrci hodně šťastnou ruku při vybírání hlavních postav. Ne jen Neala a agenta Burka, ale všech okolo, kteří se tu vyskytují častěji. Jediné co nechápu je, proč na CSFD všichni přirovnávají tenhle seriál ke Castlovi. Ano, hlavní hrdinové jsou šarmantní a pomáhají s vyšetřováním, i když vlastně nejsou policisti, ale Castle se zapojuje dobrovolně, zatímco Neal je k tomu donucen  a navíc Castle řeší většinou vraždy zatímco Neal řeší případy, na které je expert, takže padělky, podvody, nevyřešitelné krádeže apod. Prostě obrovský rozdíl. I celá atmosféra seriálů je odlišná. No prostě, nechápu ale White collar (a vlastně i Castle) doporučuji :)


0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)